През 2015 г.,  по време на кметските избори, които бяха

...
През 2015 г.,  по време на кметските избори, които бяха
Коментари Харесай

Плевнелиев: На изборите през 2015-а срещу България бе извършена най-мощната кибератака

„ През 2015 година,  по време на кметските избори, които бяха комбинирани с референдум, против България бе осъществена най-силната и мощна хакерска атака, която в миналото е осъществявана на Балканите ”. Това съобщи президентът за интервала 2012-2017 година Росен Плевнелиев в изявление за „ Нова телевизия ”

„ Президентската институция, Министерският съвет, уеб сайтът на ЦИК, бяха атакувани по подобен метод, че бяха блокирани. Сайтовете на тези най-важни институции не можеха да действат. Като държавен глава реагирах – желаех пояснение от всички служби, желаех в границите на интернационално следствие да намерим кой извърши тази хакерска атака против България и българската народна власт. Тя целеше да провали едни демократични избори. С доста огромна степен на възможност на база на писмени документи и отчети, можем да кажем, че зад тази офанзива стоеше групата Sofacy - Fancy Bears, която се свързва с съветското военно разузнаване. За тази група има големи подозрения, че взе участие и в манипулирането на избори в Съединени американски щати и в открадването на данните на Бундестага и немските депутати ”, разгласи Плевнелиев.

Той посочи, че като държавен глава тогава незабавно е събрал Консултативния съвет за национална сигурност и е срещнал всички виновни фактори в страната, показал е отчетите на партньорските служби и е изискал ясни и съответни дейности.

„ През 2019 година още веднъж валят подозрения, обвинявания ”, разяснява Плевнелиев.

Относно случая „ Гебрев ” Плевнелиев съобщи, че когато е станало отравянето той не е получавал отчети и информации, не е имало даже устни диалози по тематиката с шефове на службите.

„ Провалите на българската страна са най-малко два. Четири години след случая още сме в областта на подозрения и версии. Институциите дължат свършена работа. Когато има отровени татко и наследник, институциите са длъжни да се намесят и да търсят виновни ”, съобщи Плевнелиев.

„ Имало е подозрения, медиите са писали, има опит за отравяне, институциите не са довели нещата до това да се намерят отговорните и те да бъдат сложени под закона. Отново имаме мотив да кажем, че тези 4 години някой нещо е приключил, нещичко е демонстрирано, само че не сме стигнали до дъно, не сме решили проблема. Българските институции постоянно създават повече подозрения, в сравнение с резултати ”, разяснява Плевнелиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР